Afrika
Afrika is het enige werelddeel waarvan bekend is dat er al voor Christus vulkaanuitbarstingen waren. Er is een verslag bekend van een Carthagische reiziger die in de 5e eeuw voor Christus voorbij Mount Cameroon kwam, toen deze uitbarstte.
In de 15e eeuw na Christus waren er niet meer dan twee recente uitbarstingen bekend, beiden in Ethiopië. De navolgende ruim drie eeuwen werden zo’n 20 uitbarstingen gerapporteerd.
Sinds de opening van het Suezkanaal in 1869 is er steeds meer bekend over Afrika. Vanaf dat moment begonnen ontdekkingsreizigers de binnenlanden in te trekken. Zij ontdekten ook vulkanen.
De meeste Afrikaanse vulkanen zijn ontstaan door hotspots, dunne ‘gaten’ in de aardkorst, en door breuklijnen in de aardlagen onder Oost-Afrika. Soms is er ook sprake van een combinatie van die twee.
Eén van de meest bijzondere vulkanen in de wereld is de Kilimanjaro in Tanzania. Ook in Congo liggen diverse vulkanen en deze zijn de meest actieve. Bijna de helft van de vulkaanuitbarstingen in Afrika komen voor rekening van deze vulkanen.
Van de Afrikaanse vulkanen is minder bekend dan van andere vulkanen in de wereld. Dat komt doordat ze soms in moeilijk toegankelijke gebieden liggen en er minder onderzoek naar is gepleegd.
De lijst van vulkanen vind u hier onder.
Er zijn veel bekende vulkanen in afrika bijvoorbeeld mount cameroon.
Tanzania
Tsjaad
Yemen
Maak jouw eigen website met JouwWeb